Terug uit Kuala Lumpur, Maleisië

by Simeon Visser

Sinds 18 januari verblijf ik in Azië, namelijk in Singapore. Ik verblijf bij een huisgenoot uit Melbourne en het plan was om in Singapore te blijven tot na het Chinese Nieuwjaar (2 / 3 februari). Op 8 februari begin ik aan de terugreis naar Nederland! Aangezien drie weken in Singapore wel erg lang is, heb ik besloten om een midweek (24 – 28 januari) naar Kuala Lumpur te gaan in Maleisië. Hoewel je een visum nodig hebt voor Singapore en Maleisië kun je dat gewoon krijgen bij aankomst en het is voor 90 dagen geldig, genoeg dus om er even op vakantie te gaan.

Dat mag ook wel (zeg ik zelf!) want ik ben nu nog steeds bezig met de nasleep van het publiceren van mijn werk: er komt in ieder geval één maar hopelijk twee publicaties in twee verschillende conferenties. Ik heb nu een ingekorte versie geschreven en ik moet binnenkort papierwerk ondertekenen zodat het copyright wordt overgedragen aan de organisatie van de conferentie – dat maakt het mogelijk om het werk te publiceren. Hoe dan ook, in de tussentijd proberen ik zo veel mogelijk te zien hier in Singapore en Kuala Lumpur want je komt hier ook niet elke dag.

Singapore bevalt me erg goed: het is een moderne stad maar toch een op en top Aziatische bestemming. In vergelijking met Singapore is Kuala Lumpur op bepaalde punten erg anders: de stad is niet zo goed onderhouden (Maleisië is ook een stuk groter dan Singapore) en het is een islamitisch land. In Singapore zijn het vooral Chinezen waardoor het Boeddhisme overheerst. Je ziet in Kuala Lumpur dus vooral moslims en de islamitische architectuur is op vele plekken aanwezig. In Singapore zijn er ook moskees maar de Chinezen krijgen meer ruimte om Boeddistische tempels te bouwen bijvoorbeeld. In Chinatown in Singapore hebben ze een hele mooie tempel maar daarover een andere keer meer – dit keer gaan we het over Kuala Lumpur hebben!

Ik ben van 24 – 28 januari naar Kuala Lumpur (KL) geweest en ik heb drie volle dagen in Kuala Lumpur gehad. Hoewel je ook met de bus naar KL kunt, heb ik ervoor gekozen om met het vliegtuig te gaan – voor de prijs hoef je het niet te laten, zo goedkoop is alles hier. Het is wel opletten want zowel in Singapore als Maleisië staat er de doodstraf op drugsbezit. Voor vertrek dus wel even er voor zorgen dat niemand wat in je rugzak heeft gestopt. Ook had ik op de immigratiekaart “London” ingevuld als volgende bestemming bij aankomst in Singapore terwijl het nu opeens Kuala Lumpur werd… beetje verdacht maar geen problemen bij de immigratie gehad.

Verder heb ik beter opgelet op zakkenrollers, dat is een groter probleem in Kuala Lumpur dan in Singapore. In Singapore was er geen reden voor een onveilig gevoel maar in Kuala Lumpur heb ik toch enkele maatregelen genomen mocht er iets gebeuren (niet al je geld mee, bepaalde dingen in hostel achterlaten enzo). Het hostel waar ik verbleef werd overigens door een hele aardige familie gerund en mijn spullen waren daar wel veilig, ook al was de kamerdeur nooit op slot. Mijn waardevolle spullen heb ik elke dag afgegeven om achter de balie te bewaren en je laat natuurlijk je laptop in Singapore want die heb je in KL voor een paar dagen niet zo nodig. Er is niks gebeurd maar in bepaalde straten word je toch als een wandelende zak met geld gezien; vooral ook omdat je voor 3 – 5 ringgit (1 euro) al een avondmaaltijd hebt. Ook worden er af en toe “foutjes” gemaakt bij het teruggeven van wisselgeld.. je krijgt dan 0.10 ringgit terug i.p.v. 0.15… en zowel ik als de verkoper weten dat ik niet met hen in discussie ga over een paar eurocent… Ik kan wel moeilijk gaan doen maarja, ik ben op vakantie en zij zijn ook weer blij dus iedereen gelukkig.

Waar kennen we Kuala Lumpur van? Alleen van de Petronas Towers eigenlijk, meer wist ik ook niet. Daar ben ik dus zeker geweest en ik ben ook naar de KL Tower geweest, de Batu Caves (een heilige plek in het Hindoeïsme), de nationale moskee (gekleed in paars gewaad want als toerist ben je nu eenmaal losjes gekleed; de hitte in Singapore en Maleisië is een verhaal apart!), de marktplaats van KL (open sinds 1888) en enkele winkelcentra. Ook ben ik in een Hindoetempel geweest. Ze hebben al wel geleerd hoe ze met toeristen moeten omgaan want je schoenen moeten uit, je gaat lekker de tempel in en als je je schoenen wilt ophalen moet je eerst 26 ringgit betalen. Er is geen bordje dus hij bepaalt lekker de prijs want het is meteen duidelijk wie tot de lokale bevolking hoort en wie toerist is.

Van anderen heb ik gehoord dat Kuala Lumpur meer weg heeft van andere steden in Zuid-Oost Azië: de stad is niet echt gemaakt voor voetgangers en soms houdt de weg gewoon op te bestaan. Wat op de kaart een kort stukje lijkt, is in het echt onmogelijk om te voet te bewandelen. Om bijvoorbeeld van Chinatown naar de nationale moskee te komen loopt de kortste route door een treinstation over de perrons; niet echt logisch dus. Kuala Lumpur was hoe dan ook een unieke belevenis en ik kan nog wel eens een langere reis door Azië plannen. Alles is hier erg goedkoop dus het vrijmaken van tijd is een groter probleem dan het vergaren van de benodigde hoeveelheid geld.

Petronas Towers

Laat ik beginnen met de Petronas Towers, daar ben ik gelijk op de eerste dag naartoe geweest. Dit zijn de twee torens met daartussen een loopbrug voor degenen die hier niet van gehoord hebben. Je moet daar vroeg in de ochtend naartoe want de kaartjes zijn beperkt dus er zijn rond half elf geen kaartjes meer. Ook mogen maar een beperkt aantal mensen naar boven. Ik was er eigenlijk een beetje laat bij maar na aandringen van omstanders konden we toch nog een paar kaartjes krijgen. Er waren eigenlijk geen kaarten meer (rond 10.45) maar ik stond gelukkig vooraan toen er een beetje stampij werd gemaakt. Ik had dus als een van de laatsten nog een kaartje. Vanaf de loopbrug heb je een goed uitzicht over het nabijgelegen park en de stad, hoewel je vanaf de KL Tower meer kunt zien; die is namelijk op een heuvel gebouwd en je bevindt je ook hoger.

Batu Caves

De Batu Caves bevinden zich niet zo ver van Kuala Lumpur en je kunt er gewoon met de trein naartoe. Het is een heilige plek in het Hindoeïsme en er staat het grootste standbeeld van Murugan (god uit het Hindoeïsme) ter wereld. Het beeld is goudkleurig en op de foto’s kun je wel zien hoe groot het is: de trappen ernaast kun je beklimmen om bij de ingang van de grot te komen en in de grot staat een tempel. Er staan ook allerlei kleinere tempeltjes en beelden. Op de trappen lopen aapjes rond en die eten van alles wat. Het was er wel een bende want het jaarlijkse Thaipusamfestival was net geweest – ik heb de parade en dat festival meegemaakt in Singapore in Little India, een gebied in Singapore waar veel Hindoes wonen, maar daarover mogelijk een andere keer meer.

Masjid Negara

Dan nu wat over de Masjid Negara, de nationale moskee in Kuala Lumpur. Deze moskee heeft speciale openingsuren voor niet-moslims en in die tijd kun je de moskee bezoeken en foto’s maken. Er is een grote gebedsruimte en er omheen zijn grote open vlaktes in islamitische architectuur. Als je bijvoorbeeld geen lange broek aanhebt moet je gekleed in een paars gewaad de moskee betreden, dat is op de foto’s ook te zien. Er valt verder niet heel veel over te zeggen dus ik laat de foto’s voor zich spreken.

Hindoetempel

De bovenstaande foto’s zijn gemaakt in een Hindoetempel. Dit soort tempels verschillen heel erg van Boeddistische tempels, daarvan kan ik een andere keer foto’s laten zien (uit Singapore!). Er werd ook een soort religieus ritueel gedaan toen ik daar aanwezig was met muziek en offeringen aan de verschillende goden. Hindoetempels zijn erg kleurrijk en er staan veel beelden.

Central Market

Tot slot nog wat foto’s van de Central Market, een markt in Kuala Lumpur waar je lekker kunt eten maar ook allerlei Maleisische dingetjes kunt kopen. Je kunt er veel kleurrijke kleding vinden evenals houtsnijwerk en andere Maleisische kunst.

Alle foto’s in deze blogpost zijn uit Kuala Lumpur, de foto’s van Singapore volgen een andere keer. De foto’s staan zoals altijd op http://picasaweb.google.com/simeoninmelbourne2 maar ze staan nu tussen de foto’s van Nieuw Zeeland en Sydney (vanwege de datum met 2007). Het is een lang bericht geworden zie ik; het heeft ook de hele dag geregend in Singapore dus er was ook niet veel anders te doen! In Singapore is er eigenlijk alleen regenseizoen en droog seizoen.

Advertisements

2 Comments to “Terug uit Kuala Lumpur, Maleisië”

  1. Hoi Simeon,

    Ik heb intussen een groot deel van je erg leuke en vooral duidelijke verslagen gelezen en van hieruit wil ik je daarmee een dikke proficiat wensen! Op dit moment vier je misschien nog mee met het chinese Nieuwjaar…Ik wil je nog een hele voorspoedige terugreis toewensen en ik weet dat je moeder al de dagen zit af te tellen tot ze jou weer op Schiphol zal terugzien (en je vader ook)! Goeie reis!

    • Beste tante Lies, bedankt voor dit compliment. Het Chinese Nieuwjaar is inmiddels voorbij en ik heb er ook al een verslagje over geschreven. Mijn ouders zullen inderdaad de dagen aan het aftellen zijn. Het is best apart om te realizeren dat het over enkele dagen voorbij is. Ik hoop ook dat de reis voorspoedig zal verlopen, het blijft toch een vlucht van 14 uur…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: