Scuba diving in het Great Barrier Reef

by Simeon Visser

Vanavond is bij jullie het heerlijk avondje gekomen en de Sint zal natuurlijk weer van alles hebben meegebracht uit Spanje. Ik zal er dit jaar niet bij zijn maar ik heb zo mijn eigen cadeautjes hier en daar zullen we maar zeggen. Ik ben nu nog een dag in Cairns en morgen vlieg ik door naar Darwin. De voornaamste reden om naar Cairns te komen was om te duiken (scuba diving) in het Great Barrier Reef en dat heb ik gisteren dan ook gedaan. Met een boot brengen ze je naar het Great Barrier Reef waar ze uitleggen hoe duiken werkt.

Ik heb twee keer gedoken: de eerste duik duurde rond de 20 minuten en de tweede duik was rond de 40 minuten. Als ik me goed herinner was de eerste duiklocatie het Norman Reef en de tweede locatie het Hastings Reef. Vooral de tweede locatie had er kleurrijk koraal en veel vissen. Het water is vrij helder en je duikt tot een diepte van ongeveer 8 – 10 meter. In principe zijn er vier personen bij instructeur maar twee personen raakten in paniek bij het te water gaan dus toen hadden ik en iemand anders een instructeur voor ons alleen. Aan het ademhalen onder water was ik gauw gewend maar het voortbewegen blijkt nog best lastig. Ik had dus al een keer gesnorkeld met dolfijnen in Nieuw-Zeeland dus die ervaring hielp wel maar je moet nu naar beneden zwemmen met die flippers en dan met al die dingen op je rug. Je werd gelukkig wel in de gaten gehouden en geholpen met alles. Bij het te water gaan hebben ze bijvoorbeeld een metalen stang aan de boot met verschillende horizontale balken. Je duikt dus eerst stap voor stap naar een diepere balk waar je je dan moet vasthouden totdat de anderen ook op die diepte zijn aangekomen. Je moet dan allemaal laten zien dat je je masker watervrij kunt maken en dat je je kunt redden als dat ding in je mond losraakt want daar loopt dan ook water in. Nou Ruud en Dennis, ik weet nu ook een beetje hoe het gaat en wat jullie in het zwembad geleerd hebben haha! Daarna neemt de instructeur je mee naar een dieper gedeelte.

Bij de eerste duik werd ik vooral voortgetrokken door de instructeur want je hebt zelf wel andere dingen aan je hoofd. Bij de tweede duik waren er wel vier personen dus moesten ze zelfstandig zwemmen. Ik had in het begin een probleempje met mij masker want er liep telkens water in. Ik zat het er telkens uit te halen op de manier zoals ze het geleerd hadden maar na een paar keer verschoof de instructeur het masker een beetje zodat er geen water meer inliep. Daarna had ik moeite met het zwemmen naar een diepte van rond de 10 meter. Uiteindelijk trok de instructeur mij naar beneden en toen konden we een rondtrip bij het Great Barrier Reef beginnen. Ik had het idee dat we nu zelf een beetje mochten rondduiken maar de instructeur trok me terug en gebaarde dat ik mijn ogen op hem moest houden. Ok sorry hoor!

Maar daarna heb ik toch wel enige tijd rustig kunnen duiken en rondkijken. Het Great Barrier Reef is inderdaad heel erg mooi en er zit ook veel hoogteverschil in. De mensen die gingen snorkelen hadden dus ook genoeg te zien. Het klinkt hierboven als een hele onderneming maar het valt allemaal best mee en ik heb er enorm van genoten. Het Great Barrier Reef staat natuurlijk bekend als duiklocatie en dat is een ideale plek om te gaan duiken i.p.v. te gaan snorkelen.

Jullie zullen het moeten doen met mij beschrijving want hoewel er wel onderwatercamera’s te krijgen waren, is dat niet aan te raden wanneer je nog niet eerder gedoken hebt. Ik heb geen schilpadden gezien maar iemand anders schijnt er wel een gezien te hebben. In de boottocht van Cairns naar het Great Barrier Reef toe was er ook een presentatie met de soorten koraal en de vissen die je zou kunnen tegenkomen. Je hebt koraal dat vastgroeit aan elkaar maar ook koraal dat met het water meebeweegt. Ze waarschuwden ook dat je bepaalde dingen niet moest aanraken omdat ze een elektrische schok zouden kunnen geven of giftig konden zijn. Je moet hoe dan ook het Great Barrier Reef niet aanraken want het is beschermd gebied. Maarja zo’n vaart liep het allemaal niet want je blijft bij je instructeur.

Cairns

Dan nu nog wat over Cairns zelf. Hier in Cairns is het lekker tropisch met dagelijks 30 graden en de warmte komt je al tegoed als je de deur van je kamer opendoet (het is wel overdekt maar je staat eigenlijk al buiten). Ik overdrijf niet als ik zeg dat je de zweetdruppels gewoon kunt voelen vormen om daarna langzaam naar beneden te rollen. Cairns bevindt zich aan het water en ‘s ochtends is het eb en ‘s avonds is het vloed. Cairns is een echt toeristenstadje met een promenade en een openbaar zwembad waar elke dag volop gebruik van wordt gemaakt. Ik heb nog wel even in de botanische tuinen rondgelopen maar verder doe je ook weinig behalve ijsjes eten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: