Ballarat: Wildpark, goudmuseum en Sovereign Hill

by Simeon Visser

Afgelopen weekend hebben we een dagtrip naar Ballarat, Victoria gemaakt, een stad ten noordwesten van Melbourne. We hebben overwogen om met de V/Line-trein erheen te gaan maar we hebben toch besloten om opnieuw een auto te huren aangezien dat een stuk meer mogelijkheden geeft. Een bezoekje naar Ballarat stond al een tijd op de agenda want we bleven het maar vooruitschuiven om zo veel mogelijk personen mee te kunnen krijgen. Uiteindelijk konden een paar bekenden toch niet en hebben we via-via toch nog een groep van vijf personen bij elkaar gekregen.

Een bekende attractie in Ballarat is het wildpark waar kangaroe’s vrij rondlopen en je kunt ze ook voeren; ik had aan een Canadese, die hier ook zes maanden gewoond heeft, gevraagd wat het hoogtepunt was en dat was toch wel het voeren van de kangaroe’s in Ballarat. De keuze voor Ballarat was dus snel gemaakt want een kangaroe een aai over z’n bolletje geven is natuurlijk typisch Australisch, haha! Zeker een stuk beter dan de Melbourne Zoo waar je alleen tegen betaling de omheining inmag zodat er een foto van je gemaakt kan worden.

Naast kangaroe’s hebben we ook koala’s en emoe’s gezien evenals een wombat, een adelaar, allerlei reptielen en een Tasmaanse duivel. De dagelijkse tour begon net toen wij binnenkwamen dus we kregen per dier wat uitleg en er werd een koala binnengebracht om te aaien. We hadden ook nog een zakje voedsel gekocht maar de begeleider had een grote bak meegenomen zodat iedereen hoe dan ook de dieren kon voederen. Geen probleem, ik heb aan het eind van de tour nog geprobeerd een jonge kangaroe te voeren maar hij (zij?) was een beetje bang en zat meer te happen naar het zakje dan het voedsel erin! Verder moet je emoe’s met de vlakke hand voeren: ze halen nogal uit wanneer ze proberen te eten. Ik ben niet gebeten maar enkele anderen wel door een kangaroe.

Even lunchen en daarna naar Sovereign Hill gegaan, een nagebouwd mijnersdorp zoals dat er in vervlogen tijden uitzag. Veel van de rijkdom in Ballarat is te wijten aan het goud dat er gevonden is. Overigens zijn ook veel gebouwen in Melbourne gebouwd door het goud dat gevonden is in deze omgeving. Goud heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit gebied. Tegenover Sovereign Hill bevindt zich een goudmuseum – dit zat niet in de planning maar het kaartje naar Sovereign Hill was ermee gecombineerd dus we zijn ook daarheen geweest.

Sovereign Hill was best leuk om te zien: de “inwoners” van het stadje waren verkleed en verder was alles zeer mooi nagebouwd, zoals een goudmijn, een kerk, een winkelstraat, huizen, etc. Ook reed er een koets rond. We zijn ook nog ondergronds geweest waar ze de sfeer van een goudmijn willen overbrengen; kleine gangetjes, modder, verlaagd plafond en natuurlijk een grote goudvondst op het eind.

Het goudmuseum was wel mooi maar het was er de dag niet naar om alle bordjes te gaan lezen. Ik denk dat jullie wel kunnen bedenken wat ze zoal hadden: stukjes goud, gereedschappen uit een goudmijn, toepassingen van goud, etc. Op de terugweg hebben we nog gedineerd bij Hog’s Breath in Geelong, Victoria dat vooral bekend staat om steaks en ribs.

Advertisements

2 Comments to “Ballarat: Wildpark, goudmuseum en Sovereign Hill”

  1. Beste Simeon,

    Van harte gefeliciteerd met je 23e verjaardag en een heel gezellige verjaardag toegewenst. Zo te lezen bevalt het je goed daar down-under. Het lijkt me ook een mooi land en uniek om daar in het wildpark een kangoeroe te aaien. Zo een poosje op een andere plek in de wereld rondkijken is leuk hé. Heb je al wilde plannen voor andere stekkies ? Je nog veel plezier daar toewensend en met hartelijke groet,

    Duurt en tante Ineke

    • Beste Duurt en Ineke, leuk dat jullie er aan gedacht hebben! Het was een leuke dag – we zijn uit eten gegaan in een Maleisisch restaurant in het Chinatown van Melbourne en daarna hebben we er een op gedronken! Er zijn nu plannen om mijn verblijf te rekken tot nieuwjaar in Sydney en om daarna via Singapore terug naar huis te gaan. Ik zou dan langer in Singapore blijven om daar rond te kijken – er ligt nog niks vast maar de ideeën zijn er wel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: